Hestene


Brannhestene var kraftige, spreke og kloke dyr som forsto sin oppgave. Når alarmen gikk gjorde de helomvending i spiltauet og ventet på at dørene skulle åpnes. Så travet de inn i vognhallen og rygget inn foran vognen og ventet på at dørene skulle åpnes.

I den første tiden ble det leiet hester av vognmann Olsen som skulle stille 14 hester til brannvesenets rådighet.

I 1864 kjøpte brannvesenet inn sine første hester.

Den gjennomsnittlige tjenestetid for hestene var 4,5 år

Tiden det tar fra alarmen går til vognen rykket ut av vognhallen kaltes «Forspenningstid» og det kaller vi det i dag også. Altså hvor lang tid det tar å spenne for hestene.

I årsberetningen fra 1901 opplyses det at den gjennomsnittlige tid det tok å spenne for slangevognene på de enkelte stasjoner varierte mellom 18 og 33 sekunder.  

«Sigurd» er regnet som den siste brannhesten før bilene tok over. Han hadde over 4000 utrykninger bak seg før han ble tatt ut av tjeneste 25. januar 1924.

Brannutrykning over Kristianias fallgruver

I 1916 skrev en av byens aviser om en hendelse der Sigurd måtte reddes opp fra et hull i gaten

Ved ettiden ble det meldt om brand fra Waldemar Thranes gade, og i vanlig fart suste brandkorpset op over Akersgaden.

Brandchefen, som ledede, kjørte sin store kraftige hest, Sigurd lige du for Regjeringsbygningen stansede plutselig vognen med et vældig brag, og schefen ble kastet ud af vognen. Sigurd var under sin rasende fart pludselig styrtet ned i en utildækket grop, som gasverket havde gravet midt i gaden.

Ved utgangen av 1886 var det 18 hester i tjeneste. 
8 på Hovedstasjonen
2 på Grünerløkka
2 på Sagene
3 på Hegdehaugen
3 på Grønland